Een betaalbaar huis en geen torenhoge energielasten
Verkiezingsprogramma

Een betaalbaar huis en geen torenhoge energielasten

Wonen is een eerste levensbehoefte. Iedereen heeft recht op een betaalbare woning. Jongeren en ouderen. Mensen uit onze gemeente, maar ook mensen van buiten. Samen bouwen we aan een Lopik met voldoende fijne en betaalbare woningen, in prettige kernen waar het plezierig wonen is. Hiertoe heeft de PvdA in januari 2020 het Bouw- en Woonmanifest gepresenteerd. Dit bevat zeventien plannen om de volkshuisvesting weer op orde te krijgen. Daarbij volgen we de provincie, die bij elk nieuwbouwplan 50% bestemd voor betaalbare, sociale huur en of koopwoningen. Zie de bijlage voor de uitwerking.

Naast het Bouw- en Woonmanifest hebben we nog meer voorstellen voor betaalbaar wonen in onze gemeente:

  • Actief grondbeleid: Om de bouw van voldoende woningen te bevorderen, willen we zorgen dat er per kern een visie komt met daarin hoeveel woningen we in de toekomst nodig hebben en waar die gebouwd kunnen worden. Natuurlijk moet er ook grond komen voor de bouw van die nieuwe woningen. Dat betekent een actief grondbeleid: grond aankopen op plekken waar wij vinden dat gebouwd kan en moet worden. Zo kunnen we de bouw versnellen, huizen betaalbaar maken en kunnen naast de grondeigenaren ook de inwoners van Lopik profiteren van waardestijgingen.
  • Sociale huur: Voor diegene die (nog) geen huis kan kopen, zorgen we dat er sociale huurwoningen zijn in de gemeente Lopik. Bij nieuwbouw reserveren we daarom minimaal veertig procent voor sociale huur. Elk bouwproject dat géén sociale koop of huur realiseert, moet een financiële bijdrage leveren aan een fonds naar voorbeeld van LopikMEERwaard. Van dat geld kan dan op andere plekken worden gebouwd.
  • Kleine / tijdelijke woningen: Kiezen voor versneld bouwen van kleinere (tijdelijke) woningen, zoals Tiny houses, in gemengde wijken en kernen om de wachtlijsten voor de sociale huur op te lossen en mensen versneld te kunnen huisvesten. Deze woningen zijn toegankelijk voor iedereen die in aanmerking komt voor sociale huur en zijn niet voorbehouden aan specifieke doelgroepen.
  • Experimenten en levensloopbestendig: Experimentele vormen van woningbouw en levensloopbestendig wonen worden bevorderd. Ouderen die kleiner willen wonen moeten dat op hun eigen erf kunnen doen, waardoor ruimte op het erf ontstaat voor andere woningzoekenden. Boerderijen en stallen in de stijl van ons buitengebied worden omgevormd tot meerdere, kleinere woningen. Op die manier kunnen ouderen en jongeren blijven wonen in een bekende omgeving.
  • Energielabel sociale woningen: We subsidiëren energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, waarbij we alle sociale woningen binnen 10 jaar goed isoleren. Waar mogelijk worden ook zonnepanelen geplaatst. Hierover maken we bindende afspraken met de woningbouwvereniging. De netto woonlasten mogen dan niet omhoog gaan.
  • Behoud erfgoed, open landschap en uitstraling: de Lopikerwaard heeft een erfgoed dat bestaat uit boerderijen, molens, kerken, industrie- en water. Samen met het open landschap bepalen zij de uitstraling en identiteit van het gebied. We willen erfgoed behouden en rekening houden met erfgoed bij de bouw van woningen, de aanleg van wegen of bij investeringen in schone energie. Tegelijk zien we hier kansen zoals bij het bouwen van erfwoningen.
  • Groene kernen: We willen de kernen in Lopik vergroenen. We bouwen zoveel mogelijk met behoud van landschap, natuur en biodiversiteit. Een groene omgeving is een gezonde omgeving en draagt bij aan de leefkwaliteit. Daarnaast wapent groen ons tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan. Dat betekent meer bomen planten, zoveel mogelijk sedumdaken en aansluiten bij Operatie Steenbreek om tuinen te vergroenen. Bij onderhoud en reconstructie van de openbare ruimte zullen we altijd kijken welke kansen er zijn om groen en water meer ruimte te geven.
  • Publieke ruimte: De publieke ruimte is bedoeld voor ons allemaal. Die moet dus veilig voelen en goed onderhouden zijn. Groen, parken en bankjes moeten uitnodigen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Speeltuinen moeten kinderen uitdagen om te bewegen en hun fantasie prikkelen. Bij onderhoud investeren we in een veilige en goed onderhouden openbare ruimte en richten we die toegankelijk, slim en zorgvuldig in. We beheren onze openbare ruimte vanuit de principes schoon, heel, veilig, aantrekkelijkheid, kwaliteit en eenvoud.
  • Herbestemming leegstand: leegstand in schoolgebouwen, winkels, buurt- en dorpshuizen en cultuurvoorzieningen willen we tegengaan. Oude voorzieningen moeten een nieuwe bestemming krijgen die bijdraagt aan de plek waar ze staan.
  • Diversiteit in het dorp: Iedereen die dat wil moet in haar/zijn/hun eigen dorp kunnen blijven wonen, daarom streven we naar gemengde dorpen. Dat betekent dat er ruimte moet zijn voor diversiteit: jongeren, alleenstaanden, gezinnen met jonge (en oudere) kinderen, meerdere generaties onder één dak, ouderen, statushouders, kwetsbare personen uit de maatschappelijke opvang en beschermd wonen maken hier onderdeel van uit. Een gedifferentieerd aanbod in huur- en koopwoningen die ook geschikt zijn voor verschillende levensfasen zorgt voor mobiliteit in je eigen buurt.

Deel dit