Goed werk en eerlijk loon
Verkiezingsprogramma

Goed werk en eerlijk loon

Een zeker inkomen, waarmee je durft te dromen over je toekomst: over de koop van je eigen huis, het beginnen van een gezin of het opstarten van een eigen bedrijf. Een fijne baan en een inkomen waar je op kunt rekenen zijn essentieel om je zeker te kunnen voelen over je bestaan. We streven naar volledige werkgelegenheid en naar een arbeidsmarkt waar voor iedereen een plek is. Veel mensen lukt het uitstekend om zelf de weg in de arbeidsmarkt te vinden, maar als het niet lukt, bieden we de helpende hand. Daarbij heeft iedereen recht op werk op zijn of haar niveau; werken op de dagbesteding, bij het sociaal ontwikkelbedrijf, in de basisbaan, publieke baan of in een omscholingsprogramma. We doen dit samen.

Geen garantie op werk, het leven van contract naar contract, leidt bij veel mensen tot problemen. Corona liet ons de kwetsbaarheden zien, maar de oorzaken zijn veel breder. We werken steeds harder, maar krijgen er minder voor terug. Een kleine groep profiteert van de stijging van waarde die we met zijn allen creëren. De kosten worden afgewenteld op ons allemaal: of het nu gaat om onzekerheid, aantasting van de planeet of ziekmakende stress.

Wij willen samen werken aan een samenleving waarin mensen weer centraal staan, plezier in ons werk voorop staat en waarin we werk beter belonen en eerlijker delen.

Onze voorstellen:

  • Bestaansrecht sociale werkbedrijven: Wij willen dat de sociaal werkbedrijven blijven bestaan. Dit is een belangrijk vangnet voor hen die dat nodig hebben;
  • Stimuleren en ondersteunen werkzoekenden: Wij vinden het belachelijk dat mensen met een uitkering worden op heel veel manieren worden ontmoedigd, bijvoorbeeld om (parttime) aan de slag te gaan. Daarom willen we het makkelijker maken om deels aan het werk te gaan vanuit de bijstand, willen we af van de kostendelersnorm en willen we experimenteren met basisbanen;
  • Goed contact met lokale ondernemers: Wij willen dat het contact met lokale ondernemers verbeterd. Met hen willen we in gesprek over gewone loondienst contracten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij wij als gemeente een vangnet creëren.
  • Hulp en investeren in mensen: Wij bieden hulp aan mensen die dat nodig hebben. Door mensen vrij te stellen van de sollicitatieplicht en andere re-integratieverplichtingen en de tegenprestatie schrappen. Wij geloven en investeren in mensen, want met vertrouwen durven mensen ook zelf weer stappen te zetten richting werk, scholing of vrijwilligerswerk;
  • Scholingstraject: Voor mensen in de bijstand komt er een gericht en persoonlijk scholingstraject waardoor zij weer aan betaald werk of zinvolle dagbesteding kunnen komen.
  • Arbeidsmigranten: Ook in onze gemeente wonen en werken arbeidsmigranten. Als arbeidsmigrant moet je zeker kunnen zijn van fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en goede huisvesting, met gelijk loon voor gelijk werk. Net als iedereen. We hebben in Lopik alleen geen goed beeld hoeveel arbeidsmigranten er zijn? En we weten ook niet waar zij en hun omgeving tegenaan lopen. Daarom willen we dit de komende periode in kaart brengen, zodat we zicht krijgen op hun arbeidsomstandigheden en hun huisvesting.

Deel dit