Lokale politiek gaat over het dagelijkse leven van mensen dichtbij huis. Ons dagelijks leven. Heel tastbaar, maar we zijn er ons niet altijd bewust van. De gemeente:
- Onderhoudt de straten, bruggen, het groen en het riool
- Zamelt ons afval in
- Bepaalt de indeling van onze ruimte (waar kunnen we boodschappen doen, waar gaan we naar school)
- Maakt het (ver)bouwen van huizen mogelijk
- Zorgt dat we kunnen sporten, spelen en recreëren
- Pakt overlast aan en zorgt voor veiligheid, maar bepaalt ook of je een feest of evenement mag organiseren
- Betaalt de dagelijkse zorg voor ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking en ondersteunt mantelzorgers en vrijwilligers
- Ondersteunt kinderen en hun ouders bij het opgroeien en opvoeden
- Ondersteunt mensen met een laag inkomen financieel of bij schulden
- Is verantwoordelijk voor de integratie van statushouders
Het gaat erom dat alle inwoners zich thuis kunnen voelen in hun buurt, in hun gemeente. In Lopik en bij de PvdA voel ik me thuis. En ik wil dat iedereen zich hier thuis kan voelen. Thuis in een betaalbaar huis. Zorgen dat iedereen mee kan (blijven) doen, dat er voldoende zorg en aandacht is voor onze jeugd en voor iedereen die extra zorg en aandacht nodig heeft.
Thuis zijn betekent je welkom voelen. Het betekent dat iemand je ziet en hoort, dat iemand naar je omkijkt. Ik ben er trots op dat onze inwoners nog naar elkaar willen omkijken. Dat moeten we blijven stimuleren en als gemeente ook het goede voorbeeld in geven. Omkijken naar onze inwoners en ze de aandacht geven die ze verdienen.
Mensen welkom laten voelen is ook voor elkaar zorgen. Iemand helpen die hulp nodig heeft. Een hand uit steken om iemand overeind te helpen. Naast iemand gaan staan, een arm iemands om schouder slaan en diegene steunen. Of iemand een voetje geven om omhoog te kunnen klimmen.
Om hulp te krijgen, moet je vaak eerst hulp vragen aan een ander. Dat vraagt vertrouwen van beide kanten. Dus de gemeente moet vertrouwen, omdat we zelf vertrouwd willen worden. De gemeente wil vertrouwen krijgen, omdat we samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven moeten werken aan de toekomst van Lopik.
Zo maken we van onze gemeente en alle kernen een plek waar we allemaal fijn kunnen wonen. Waar we ons thuis voelen. Thuis bij elkaar, thuis in onze straat en thuis in onze gemeente.
Elkaar thuis laten voelen vraagt een goede en degelijke organisatie. Een professionele aanpak en voldoende budget. De PvdA kiest daarom voor een solide en stevige organisatie. En dat is waarom we de weg naar een herindeling onderzoeken. Met in het achterhoofd: zonder goede organisatie, is er geen ruimte om te zorgen voor elkaar.